• Koncentration

    Skall det ta 45 minuter att göra köttförssås?

    Hej!

    Skall man alltså ''koka'' köttfärssås i 45 minuter?

    Jag har alltid stekt mina köttförsås i stekpannan och jag märker på själva köttet när det blir klart. Kanske tar 10 minuter.

    Men för att få en perfekt köttförssås, skall man låta det vara i en kastrull på plattan i 45 minuter och röra om?

    Tack för svar!

  • Svar på tråden Skall det ta 45 minuter att göra köttförssås?
  • 64gb

    45 min är inte ens en början på en riktigt bolognese

    lök, selleri, morot,vitlök, vitt eller rött vin, salt och peppar, buljong, tomatpure, krossade tomater.

    puttra 3 timmar.

    du kommer tacka mig sen.

  • 81EE
    64gb skrev 2020-05-24 01:12:02 följande:

    45 min är inte ens en början på en riktigt bolognese

    lök, selleri, morot,vitlök, vitt eller rött vin, salt och peppar, buljong, tomatpure, krossade tomater.

    puttra 3 timmar.

    du kommer tacka mig sen.


    Vilken selleri menar du? Har du mer utförligt recept?
  • Koncentration
    64gb skrev 2020-05-24 01:12:02 följande:

    45 min är inte ens en början på en riktigt bolognese

    lök, selleri, morot,vitlök, vitt eller rött vin, salt och peppar, buljong, tomatpure, krossade tomater.

    puttra 3 timmar.

    du kommer tacka mig sen.


    Men köttfärsen ser ju ut att bli klar efter ca 10 minuter. Går ju att äta också. Så vad är det för skillnad egentligen?
  • jodåsåatte

    Har jag gott om tid så låter jag den puttra i en timma. Ska det gå fort så funkar det såklart med kortare tid. Skillnaden är att smakerna sätter sig betydligt bättre ju längre den får puttra. Man känner absolut skillnad.

  • Dexter dot com
    Koncentration skrev 2020-05-24 02:04:50 följande:
    Men köttfärsen ser ju ut att bli klar efter ca 10 minuter. Går ju att äta också. Så vad är det för skillnad egentligen?
    Smakerna ur kryddor och grönsaker behöver tid för att smaka som bäst och grönsakerna behöver koka "sönder" för att bli såsiga. Hårda morötter och stora tomatbitar är ju inte gott.
  • cleoeme

    Ja själva köttet är färdigstekt på typ 10 minuter. Men en köttfärssås ska man ha i kryddor, lök, tomatpuré och krossade tomater, köttbuljong, vitlök, morot och selleri kan man också ha i. Då ska den stå och puttra i minst 30 minuter för att få fram smakerna ordentligt.

  • Mortiscia80

    För mig tar det absolut inga 45 minuter. Matlagningsentusiaster kan få koka sin över natten om de så vill, för mig räcker det att det är klart och ätbart, dvs så snart köttfärsen är genomstekt och man fått i alla ingredienser.

  • GGN

    Jag lät köttfärssåsen puttra i två timmar en gång, det gör stor skillnad!

  • LejonSa

    Som andra skrivit. Ju längre den får puttra desto bättre.

    Många tänker att köttfärssås är en snabbrätt som man snabbt slänger ihop efter jobbet. Och visst det går ju så klart. Men vill man ha en riktig bolognese så är det långkok som gäller. Jag brukar påbörja min typ efter frukost och låta småputtra till 16-17 tiden när det är middag. Gör således sällan bolognese under vardagarna. Men gör så pass att det blir över till middag dagen efter eller två ifall tiden är knapp efter jobb.

    Har i köttfärs, lök, vitlök, morot, finhackad röd paprika (spetspaprika), basilika, oregano, buljong, peppar, salt, paprikakrydda, krossade tomater, tomatpuré och paprika puré.

  • fjanten

    Vår brukar puttra i gjutjärnsgrytan i flera timmar, ja.

Svar på tråden Skall det ta 45 minuter att göra köttförssås?